Информация за определена сериозна заплаха за националната сигурност“ на САЩ

...
 Информация за определена сериозна заплаха за националната сигурност“ на САЩ
Коментари Харесай

Ядрени оръжия в Kосмоса? Конгресът обяви сериозна руска заплаха за сигурността на САЩ

 

Информация за избрана „ сериозна опасност за националната сигурност “ на Съединени американски щати е дал ръководителят на комисията по разузнаването в Камарата на представителите Майк Търбър. Той я е показал на членовете на Конгреса.

Според американски медийни източници тази опасност е обвързвана с Русия и евентуалното разполагане на нуклеарни оръжия в Космоса.

Снимка: Reuters

„ Моля президентът Байдън да разсекрети цялата информация, обвързвана с тази опасност, тъй че Конгресът, администрацията и нашите съдружници да могат намерено да обсъдят дейностите, нужни за реагиране “, съобщи Търнър, без да дава спомагателна информация, написа Би Би Си.

В същото време съгласно публични лица няма директна и непосредствена опасност за Съединени американски щати - и техните съдружници.

Според държавната медия на КНДР става въпрос за подводни дронове

Според Ню Йорк Таймс, базирайки се на публични източници, към момента става въпрос единствено за евентуални проекти на Русия и планът към момента е в развой на създаване.

Някои американски издания, базирайки се на анонимни чиновници, допускат, че Търнър, последовател на незабавната помощ за Украйна, е вдигнал звук, с цел да притисне Камарата на представителите да одобри законопроект за разпределяне на многомилиардни средства за тази помощ.

По-рано в сряда Майк Търнър изпрати писмо до конгресмените, в което уточни някои „ дестабилизиращи задгранични военни качества “ като неотложна грижа.

В писмото се споделя, че комисията по разузнаване на Камарата на представителите е гласувала на 13 февруари да даде на законодателите достъп до избрана информация по въпроса и е дала на конгресмените период до петък да я прегледат.

Съветникът по националната сигурност на президента на Съединени американски щати Джо Байдън - Джейк Съливан, отхвърли да разяснява същността на заканите. Той съобщи, че е сюрпризиран от решението на Търнър да направи изказване, защото той възнамерява да се срещне с водачите на Конгреса в четвъртък.

Открити са детонатори, които могат да изстрелят ракети на 100 км разстояние

Американските телевизионни мрежи CNN и ABC, Ню Йорк Таймс, както и Ройтерс оповестиха, базирайки се на анонимни чиновници, че става дума за подготовка за разполагане на нуклеарни оръжия в Космоса.

Според събеседниците на Ню Йорк Таймс новата информация се отнася до евентуалното разполагане на антисателитни нуклеарни оръжия в Космоса.

„ Длъжностни лица настояват, че новата разследваща информация е много сериозна, само че тези нови средства към момента се създават и Русия към момента не ги е разположила. Съответно те не съставляват непосредствена опасност за Съединените щати, Украйна или европейските съдружници на Америка “, написа Ню Йорк Таймс.

Според събеседниците на вестника тази информация е получена преди няколко дни, тя е строго секретна и е невероятно да бъде разкрита, без да се компрометира източникът.

Тайван се готви да изпрати два батальона сухопътни войски в Съединени американски щати за образование

Ето за какво изказването на Майк Търнър е вбесило Белия дом: То заплашва да загуби скъпи източници на информация за Русия, написа американското издание.

В същото време Майк Търнър, като републиканец, е съдружник на Белия дом по въпроса за военната помощ за Украйна.

Предполага се, че той е вдигнал повече звук към новата разследваща информация, в сравнение с допуска нейното наличие, с цел да подсети на сътрудниците си от Камарата на представителите за съветската опасност и да ги подтикне да вземат решение за многомилиарден пакет военна помощ за Украйна, както и за Израел и Тайван.

Да се върнем към „ Междузвездни войни “?

Влиятелният колумнист на Вашингтон пост Дейвид Игнатиус също написа, че става дума за съветски софтуерни разработки в региона на галактическите оръжия.

Той също по този начин отбелязва, че тези разработки сега не съставляват непосредствена заплаха за Съединени американски щати, само че изказванията на Търнър за нападателните проекти на Москва биха могли да окажат краткосрочно въздействие върху утвърждението на Конгреса за спомагателна военна помощ за Украйна.

По подигравка на ориста спорът в Украйна и ролята на американските галактически системи, които помогнаха на Киев да оцелее при съветското навлизане през 2022 година, може да са подтикнали Русия да форсира развиването на своята галактическа военна стратегия, написа колумнистът на Вашингтон пост.

Пекин съобщи, че Вашингтон няма право да се меси в казуса

Starlink и други галактически системи в действителност помогнаха на Украйна да създаде електронна система за ръководство на борбата. Групи от търговски спътници са в положение да събират информация благодарение на оптични, термични и други датчици. Тази информация може да бъде оценена благодарение на изкуствен интелект, с цел да се разпознават евентуални цели, и да бъде предадена на украинските войски на фронтовата линия посредством Starlink и други информационни системи.

Вестникът отбелязва, че Русия е предизвестила, че може да предприеме ответни ограничения. Константин Воронцов, заместник-директор на Департамента за неразпространение и надзор на въоръженията към съветското външно министерство, съобщи пред Организация на обединените нации през 2022 година, че тези „ квазикомерсиални “ спътници могат да се трансфорат в законна цел.

Получихме десетки видеоклипове в платформата Аз, репортерът, на които се вижда група от светлини, които се движат в права линия

Междувременно през ноември 2023 година съветският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков разгласи, че Русия приканва всички членове на интернационалната общественост да се причислят към уговорките да не бъдат първите, които разполагат оръжия в Космоса. По думите му тогава повече от 30 страни публично са подкрепили самодейността.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков към този момент съобщи, че не може да разяснява изявленията за подготовка за разполагане на нуклеарни оръжия.

„ Не мога да разясня това по никакъв метод. [Но е явно, че Белият дом се пробва, с право или не, да насърчи Конгреса да гласоподава законопроекта за разпределяне на пари за Украйна, това е явно. Ще забележим какви трикове ще употребява Белият дом - ще забележим ", сподели Песков пред кореспонденти.

А може ли да има оръжия в Космоса?

Още през 1967 година Съединени американски щати, Англия и Съюз на съветските социалистически републики, за чийто приемник се е оповестила Русия, си дават обещание да не разполагат нуклеарни и други оръжия за всеобщо заличаване в Космоса, сключвайки съответния контракт. През идващите години към него се причислиха повече от 100 страни.

Освен това през 2019 година Общото заседание на Организация на обединените нации одобри резолюция за неразполагането на каквито и да било оръжия в Космоса въобще, а съветското външно министерство постоянно оповестява за сключването на двустранни контракти за първото неразполагане на оръжия в Космоса със страни като, да вземем за пример, Уганда или Сиера Леоне.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР